Skip links

Co si obléknout na vánoční večírek?

Sezóna vánočních večírků je tady a s tím spojený výběr večerního outfitu. Máte možnost zazářit, přípravu byste tedy neměli podcenit. Vánoční večírky bývají často tématicky laděny a předepsaný dress code je dobré dodržet. Výběr oblečení se také odvíjí od místa konání a firemní kultury vaší společnosti. Do luxusní restaurace se obléknete jinak než do baru. Dobrým tipem je prohlédnout si fotky místa konání vašeho večírku. Čím jsou prostory reprezentativnější, tím bude potřeba lépe se obléknout.

Organizujeme vánoční večírky již 20 let. Podívejme se, jaké požadavky na Dress Code se nejčastěji objevují na pozvánce.

Casual

S tímto stylem se potkáte nejčastěji. Casual Dress Code zahrnuje téměř cokoliv, co si obléknete na běžně denní nošení. Jakékoli kalhoty, džíny, u mužů v minimální délce ke kotníkům a u žen do poloviny lýtek. Sukně v jakékoli délce i střihu. Šaty v maximální délce do poloviny lýtek. Můžete si vzít také svetr, vestru, blazer, sako či kardigan. Vhodnou volbou je i tričko, košile nebo halenka. Casual obuv zahrnuje tenisky, baleríny, sandály i podpadky. Zdá se, že casual dress code zahrnuje téměř všechno. I tak má ale určité hranice. Vyhněte se módním roztrhaným džínům, svetrům se žmolky a tričkům s potisky nebo rádoby vtipnými nápisy. Nevhodné jsou příliš vysoké podpatky, lesklá obuv a taneční boty.

Formal

Jak název vypovídá, jedná se o formální oděv. Pro muže je ideální klasický oblek s košilí a kravatou. Ženy si mohou obléct dlouhé večerní šaty v libovolné barvě, nebo elegantní večerní kostýmek. Kabelka a doplňky by neměly být příliš výstřední.

Smart Casual

Pokud jste dostali pozvánku s takovým dress codem, máte poměrně volnou ruku. Vaše oblečení má být neformální a přitom elegantní. Dámy mohou zvolit sukni, šaty i kalhoty. Vyhnout by se měly džínovému materiálu, minisukním a kraťasům.

Vhodná je malá kabelka či psaníčko. Obuv může i nemusí být na podpatku. Čím neutrálnější oblečení zvolíte, tím více si můžete pohrát s doplňky. I mužům dává tento dress code větší volnost, mohou kombinovat barvy a vzory. Vhodnou volbou jsou společenské kalhoty. K nim si vezměte sako, které nemusí být ve stejné barvě jako kalhoty.

Pod sako je nejvhodnější obléknout klasiku, košili. Může být barevná nebo se zajímavým vzorem. Motýlek a kravata nejsou nutností. Pokud si nechcete obléknout sako s košilí, bát se nemusíte ani roláku nebo elegantního svetříku.

Business Casual

Pro muže Business Casual představuje kombinaci klasických kalhot s košilí klidně bez kravaty. K tomu nakombinujte sako nebo svetřík. Nezapomeňte pásek barevně ladit s botami.

Ženy mohou zvolit například úzkou sukni ke kolenům či kalhoty. K tomu oblékněte sako, halenu nebo svetr. Vyhněte se příliš krátké sukni nebo velkému výstřihu.

Cocktail Dress

Zde je volba jasná. Pro ženy koktejlové šaty, vysoké podpatky a elegantní psaníčko a pro muže společenský oblek s jednobarevnou košilí a kravatou.:

Black Tie

Black Tie je nejčastějším oblečením pro velmi slavnostní příležitosti jako jsou galavečery či slavnostní plesy. Black Tie si můžete přeložit jako ,,černá kravata”, to je však omyl. Jedná se spíše o černou vázanku, naopak kravata je nepřípustná. Muži musí obléknout jedině černý smoking, bílou košili a černého motýla. K tomu černé lakýrky s uzavřeným šněrováním. Smoking rozhodně nenahrazujte černým sakem.

Pro ženy je ideální večerní toaleta v černé barvě. Přípustná je i tmavě fialová, tmavě modrá nebo bordó. Šaty doplňte silonovými punčochy, boty na podpatku s uzavřenou špičkou a drobným psaníčkem.

Vyhněte se večernímu faux pas

Dámy, pokud chcete na vánočním večírku dobře vypadat, nevolte krátké sukně, hluboké výstřihy, které působí lacině, a příliš vysoké jehly.

Vyvarujte se také extravagantním pokusům. Pánové, vy nechte doma květované košile a košile s krátkým rukávem.

Kromě výběru správného outfitu je pro dámy také důležité líčení. To by mělo být formální, neměly byste to s ním přehánět. Lepší je působit přirozeně. Nezapomínejte, že nejlépe uděláte, když se oblečete podle vašeho stylu. Musíte se cítit sebejistě a pohodlně, abyste si večírek pořádně užili.

Zdroj obrázků: Pinterest